Kursy dla fizjoterapeutów - Targi - Konferencje – Fizjoterapiaonline.pl


Szkolenia

// wstecz

Kursy dla fizjoterapeutów


szkolenia

Szukaj: Kursy Targi Konferencje:

Zapraszamy fizjoterapeutów i nie tylko do przeglądania działu Szkolenia, znajdą tu Państwo nie tylko kursy dla fizjoterapeutów ale także konferencje, targi i inne wydarzenia związane z fizjoterapią. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z nami!
Dynamic Neuromuscular Stabilization wg Kolara

Katowice - Dietetyka (moduł II): żywienie w schorzeniach kardiologicznych

Termin: od 2010-06-19 do 2010-06-20
Miasto: Katowice
Strona www: www.msp-pakt.med.pl/index.php?url=kursy_szk

DIETETYKA (MODUŁ II): ŻYWIENIE W SCHORZENIACH KARDIOLOGICZNYCH Czas trwania kursu: 19-20.06.2010

Wykładowcy:
- wybitni specjaliści - lekarze, fizjoterapeci, dietetycy z wieloletnim doświadczeniem w zakresie żywienia m.in. w schorzeniach kardiologicznych

Szkolenie zostało zaprojektowane m.in. dla:

  • pracowników służby zdrowia (m.in. lekarze, fizjoterapeuci, pielęgniarki)
  • dietetyków
  • specjalistów odnowy biologicznej
  • pracowników gastronomii
Program kursu:

1. Schorzenia układu krążenia - charakterystyka
2. Zasady prawidłowego żywienia dla osób dorosłych
3. Dieta śródziemnomorska - znacznie w zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia
4. Tłuszcze pożywienia - wpływ na rozwój chorób układu krążenia
1. Znacznie nasyconych kwasów tłuszczowych
2. Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 6 i omega 3)
3. Znacznie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
5.Rodzaj węglowodanów w diecie a rozwój chorób układu krążenia
1. Cukry proste
2. Węglowodany złożone
3. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju chorób układu krążenia
4. Indeks glikemiczny produktów
6.Rodzaj białka w diecie a rozwój miażdżycy
1. Homocyteina jako czynnik zwiększający ryzyko schorzeń układu krążenia
2. Dieta jako czynnik wpływający na stężenia homocysteiny we krwi.
7. Dieta w chorobie niedokrwiennej serca - praktyczne wskazówki
8. Dieta w nadciśnieniu tętniczym
1. Nefarmakologiczne leczenie nadciśnienia tętniczego
2. Rola sodu w rozwoju nadciśnienia tętniczego
3. Jak ograniczyć ilość sodu w diecie
4. Potas, wapń, magnez - rola w terapii nadciśnienia tętniczego
5. Dieta DASH
9. Produkty żywnościowe a układ krążenia
1. Orzechy - znaczenie zapobieganiu chorobom układu krążenia
2. Żywność funkcjonalna
3. Znaczeni fitosteroli w redukcji poziomu cholesterolu we krwi.
4. Alkohol - korzyści i zagrożenia
10. Aktywność fizyczna - zalecenia dla osób dorosłych
11. Zalecenia dietetyczna dla osób z chorobą niedokrwienną serca - warsztaty
12. Zalecenia dietetyczna dla osób z nadciśnieniem tętniczym - warsztaty

Korzyści z udziału w kursie:
  • nabycie wiedzy teoretycznej oraz praktycznej dotyczącej dietetyki w schorzeniach kardiologicznych
  • absolwenci kursu otrzymają imienny certyfikat, który udokumentuje zdobytą przez nich wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu dietetyki w schorzeniach kardiologicznych. Certyfikat uprawnia do opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla pacjenta/klienta
  • otrzymanie materiałów szkoleniowych
  • indywidualne konsultacje z wykładowcami dotyczące prezentowanych podczas kursu zagadnień
Forma kursu:
- Kurs obejmuje: wykłady, demonstracje, dyskusję oraz warsztaty. Uczestnicy proszeni są o przygotowanie na kurs różnych przypadków medycznych w celu wymiany spostrzeżeń i doświadczeń a także konsultacji ze specjalistami.

Czas trwania kursu:
15 godzin szkoleniowych


Dodano: 2010-05-29 23:03:22