Prowadzący: Tomasz Chmielewski
Cena kursu: 450 PLN BRUTTO
uczestnicy: trenerzy i instruktorzy sportu, fizjoterapeuci zainteresowani tematem, trenerzy personalni, lekarze medycyny sportowej
Wysiłek fizyczny jest nieodłącznie związany ze zwiększonym wydatkowniem energii. Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia powinno być jednym z podstawowych obowiązków osób prowadzących zawodników zarówno w okresie treningów, zawodów, jak i odnowy po zakończonym wysiłku. Przy ciągłym dążeniu do doskonałości i wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników to właśnie żywienie i spulementacja mogą stać się czynnikami decydującymi o zwycięstwie w rywalizacji sportowej.
program szkolenia:
ŻYWIENIE W SPORCIE
Potrzeby energetyczne sportowców
- przemiana materii
- kryteria ciężkości pracy
- źródła energii w pracy mięśni
- energia a wydolność
Składniki pokarmowe + płyny
- składniki energetyczne
- składniki budulcowe
- składniki regulujące
- płyny
Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
- żywienie w okresie treningów
- żywienie w okresie zawodów
- żywienie w okresie odnowy
Regulowanie masy ciała w sporcie + sytuacje szczególne
- racjonalna dieta odchudzająca
- racjonalna dieta zwiększająca masę ciała
- wegetarianizm w sporcie
- kobieta sportowiec
Układanie jadłospisów
- podział produktów spożywczych na grupy
- zasady układania jadłospisów
- zasady prawidłowego przyrządzania potraw
- przykładowe jadłospisy
SUPLEMENTY I ODŻYWKI W SPORCIE
- rodzaje suplementów i odżywek
- charakterystyka suplementów stosowanych w sporcie
ENDOKRYNOLOGIA WYSIŁKU FIZYCZNEGO
SPORT DZIECI I MŁODZIEŻY
SYTUACJE SZCZEGÓLNE
- cukrzyca, zaburzenia lipidowe zaburzenia odżywiania (m.in. anoreksja, bulimia), osteoporoza
DOPING W SPORCIE
prowadzący:
Tomasz Chmielewski lekarz /Poradnia Medycyny Sportowej/