Kursy dla fizjoterapeutów - Targi - Konferencje – Fizjoterapiaonline.pl


Szkolenia

// wstecz

Kursy dla fizjoterapeutów


szkolenia

Szukaj: Kursy Targi Konferencje:

Zapraszamy fizjoterapeutów i nie tylko do przeglądania działu Szkolenia, znajdą tu Państwo nie tylko kursy dla fizjoterapeutów ale także konferencje, targi i inne wydarzenia związane z fizjoterapią. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z nami!
Dynamic Neuromuscular Stabilization wg Kolara

Gdańsk - Dietoterapia w procesie rehabilitacji

Termin: 2017-05-27
Miasto: Gdańsk
E-mail: biuro@rehakursy.pl
Strona www: www.rehakursy.pl/gdansk
Telefon: 507163953

Instruktor: Magdalena Glińska - dietetyk oraz trener personalny
Godziny zajęć: 10-17
Miejsce szkolenia: Hotel Focus Premium, ul. Nad stawem 5, Gdańsk
Kurs jest przeznaczony dla fizjoterapeutów, lekarzy, dietetyków, trenerów, nauczycieli różnych form ruchu

Szkolenie współorganizowana z Centrum Szkoleniowym Mauricz

Szkolenie to jest połączeniem wiedzy teoretycznej z praktyczną. Skierowane jest do wszystkich osób, które współpracują z podopiecznymi w zakresie pomocy żywieniowej nie tylko w procesie rehabilitacji oraz powrotu do zdrowia po przebytych kontuzjach. Informacje zdobyte podczas szkolenia przydatne będą również w celu prewencji występowania schorzeń dotyczących tkanki łącznej oraz chorób układu ruchu, których przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie.
Dowiemy się jak ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji mazi, stawów, ścięgien, mięśni oraz kości odgrywa sprawna praca przewodu pokarmowego i co zrobić w momencie kiedy jest ona obniżona. Nauczymy się jak diagnozować nadwrażliwości pokarmowe oraz jakie objawy mogą towarzyszyć nietolerancjom i alergiom na pokarm. Podczas szkolenia omówione zostaną procesy zapalne, ich przebieg oraz wpływ na zdrowie i kondycję organizmu. Dowiemy się jakie schematy żywieniowe są wskazane u pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi i omówimy również kwestie właściwej suplementacji.

Podstawy dietetyki i żywienia człowieka.
Widok makro. Węglowodany, białka, tłuszcze. Proces trawienia oraz wchłaniania. Czemu poszczególne składniki służą w naszym ciele. Jak najlepiej rozłożyć je w posiłkach.
Składniki pożywienia oraz ich wpływ na kondycję tkanek. Mikro/makroelementy.
Fizjologia, motoryka przewodu pokarmowego oraz czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych.
Zdrowie układu pokarmowego.
Utrzymywanie dobrych składników wewnątrz organizmu, a złych poza nim. Szczelność jelit.
Reakcja hormonalna na wybory żywieniowe.
Złe wybory żywieniowe i przytłoczenie układu immunologicznego, zaburzenia trawienne. Droga do przewlekłych chorób, nadwrażliwości pokarmowych oraz chorób autoimmunizacyjnych.
Produkty, których lepiej unikać aby zapobiec chorobom tkanki łącznej.
Cztery G: Glukoza. Glikacja. Gluten. Geny? Genetyka ładuje broń ale to Ty naciskasz spust.
Było sobie mleko. Pasteryzacja, homogenizacja, hormony wzrostu, antybiotyki. Co z wapniem z mleka? Nadmierne spożycie wapnia. Warzywne alternatywy.
Stany zapalne. Rodzaje oraz wpływ na organizm. Układowy stan zapalny - tu, tam, wszędzie?
Ugaś pożar, napraw szkody, zapobiegaj ponownym zapaleniom. Dieta, suplementy i substancje pomocnicze w wyciszeniu przewlekłych stanów zapalnych.
Witamina C i skutki jej niedoboru dla kręgosłupa.
Mięśnie, kości, tkanka łączna i stawy. Dieta i suplementacja.
Postępowanie żywieniowe z pacjentem ze schorzeniami/problemami takimi jak:

zwyrodnienia
RZS
ZZSK
SM
osteoporoza
osteopenia
przebyty udar niedokrwienny i krwotoczny
opóźniony zrost kostny
po rekonstrukcji więzadeł
bóle przeciążeniowe (napięcie stresowe)
rwa kulszowa
rwa ramienna
zespół cieśni nadgarstka
choroba niedokrwienna serca
po przebytym zawale

Szkoleniewiec: Magdalena Glińska

Wiedzę zdobywała w Państwowej Wyższej Szkole w Legnicy na wydziale Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej. Dietetyk oraz trener personalny. Sport, zdrowe odżywianie, gotowanie a także holistyczne podejście do zdrowia człowieka to jej pasja od wielu lat. Dzięki swoim kwalifikacjom chętnie i z entuzjazmem pomaga podopiecznym wracać do zdrowia oraz wymarzonej wagi.


Dodano: 2017-03-22 16:15:11