UCZESTNICY:
trenerzy i instruktorzy sportu, fizjoterapeuci zainteresowani tematyką, trenerzy personalni, lekarze medycyny sportowej, osoby zainteresowane tematem
UWAGA: Wysiłek fizyczny jest nieodłącznie związany ze zwiększonym wydatkowniem energii. Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia powinno być jednym z podstawowych obowiązków osób prowadzących zawodników zarówno w okresie treningów, zawodów, jak i odnowy po zakończonym wysiłku. Przy ciągłym dążeniu do doskonałości i wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników to właśnie żywienie i spulementacja mogą stać się czynnikami decydującymi o zwycięstwie w rywalizacji sportowej.
Celem szkolenia jest obiektywne przedstawienie zasad żywienia i suplementacji osób o zwiększonej aktywności fizycznej, zarówno w sporcie rekreacyjnym jak i kwalifikowanym. Prezentowana wiedza oparta jest na krytycznym przeglądzie dostępnej literatury oraz doświadczeniach własnych prowadzącego. W sposób szczególny podkreślona jest konieczność korelacji planu żywieniowego i formy podejmowanego wysiłku fizycznego, gdyż tylko takie podejście daje szansę na osiągnięcie zamierzonego efektu.
PROGRAM SZKOLENIA:
ŻYWIENIE W SPORCIE
Potrzeby energetyczne sportowców
- przemiana materii
- kryteria ciężkości pracy
- źródła energii w pracy mięśni /continuum energetyczne/
- energia a wydolność
- charakterystyka wybranych forma aktywności fizycznej w kontekście potrzeb energetycznych /sporty siłowe, wytrzymałościowe.../
Składniki pokarmowe + płyny /piramida żywieniowa/
- składniki energetyczne
- składniki budulcowe
- składniki regulujące
- płyny
- fakty i mity: soja, mleko, gluten
Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
- żywienie w okresie treningów
- żywienie w okresie zawodów
- żywienie w okresie odnowy
- strategie nawadniania
Zarządzanie masą ciała w sporcie + sytuacje szczególne
- masa a skład masy ciała
- redukcja tkanki tłuszczowej - dlaczego to nie działa?
- insuliooporoność
- racjonalna dieta zwiększająca masę ciała
- wegetarianizm w sporcie
- kobieta sportowiec
Układanie jadłospisów
- podział produktów spożywczych na grupy
- zasady układania jadłospisów
- zasady prawidłowego przyrządzania potraw
- przykładowe jadłospisy
SUPLEMENTY I ODŻYWKI W SPORCIE
- rodzaje suplementów i odżywek
- charakterystyka suplementów stosowanych w sporcie
- ograniczenia w stosowaniu suplementów - m.in. interakcje z lekami
ENDOKRYNOLOGIA WYSIŁKU FIZYCZNEGO
SPORT DZIECI I MŁODZIEŻY
SYTUACJE SZCZEGÓLNE
- cukrzyca, zaburzenia lipidowe, zaburzenia odżywiania (m.in. anoreksja, bulimia), osteoporoza
DOPING W SPORCIE
WYKŁADOWCA:
Tomasz Chmielewski: lekarz, certyfikat Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej (Poradnia Medycyny Sportowej BMK Centrum Rehabilitacji)
CZAS TRWANIA:
2 dni (16 godzin dydaktycznych, gdzie 1 godz. dydaktyczna = 45 min)
CENA: 590 PLN