Kursy dla fizjoterapeutów - Targi - Konferencje – Fizjoterapiaonline.pl


Szkolenia

// wstecz

Kursy dla fizjoterapeutów


szkolenia

Szukaj: Kursy Targi Konferencje:

Zapraszamy fizjoterapeutów i nie tylko do przeglądania działu Szkolenia, znajdą tu Państwo nie tylko kursy dla fizjoterapeutów ale także konferencje, targi i inne wydarzenia związane z fizjoterapią. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z nami!
Dynamic Neuromuscular Stabilization wg Kolara

Warszawa - Dietoterapia w procesie rehabilitacji

Termin: 2017-06-03
Miasto: Warszawa
E-mail: biuro@rehakursy.pl
Strona www: www.rehakursy.pl/kursy/dietoterapia-w-procesie-rehabilitacji-warszawa
Telefon: 507163953

Szkolenie to jest połączeniem wiedzy teoretycznej z praktyczną. Skierowane jest do wszystkich osób, które współpracują z podopiecznymi w zakresie pomocy żywieniowej nie tylko w procesie rehabilitacji oraz powrotu do zdrowia po przebytych kontuzjach. Informacje zdobyte podczas szkolenia przydatne będą również w celu prewencji występowania schorzeń dotyczących tkanki łącznej oraz chorób układu ruchu, których przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie.
Dowiemy się jak ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji mazi, stawów, ścięgien, mięśni oraz kości odgrywa sprawna praca przewodu pokarmowego i co zrobić w momencie kiedy jest ona obniżona. Nauczymy się jak diagnozować nadwrażliwości pokarmowe oraz jakie objawy mogą towarzyszyć nietolerancjom i alergiom na pokarm. Podczas szkolenia omówione zostaną procesy zapalne, ich przebieg oraz wpływ na zdrowie i kondycję organizmu. Dowiemy się jakie schematy żywieniowe są wskazane u pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi i omówimy również kwestie właściwej suplementacji.
1. Podstawy dietetyki i żywienia człowieka.
2. Widok makro. Węglowodany, białka, tłuszcze. Proces trawienia oraz wchłaniania. Czemu poszczególne składniki służą w naszym ciele. Jak najlepiej rozłożyć je w posiłkach.
3. Składniki pożywienia oraz ich wpływ na kondycję tkanek. Mikro/makroelementy.
4. Fizjologia, motoryka przewodu pokarmowego oraz czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych.
5. Zdrowie układu pokarmowego.
6. Utrzymywanie dobrych składników wewnątrz organizmu, a złych poza nim. Szczelność jelit.
7. Reakcja hormonalna na wybory żywieniowe.
8. Złe wybory żywieniowe i przytłoczenie układu immunologicznego, zaburzenia trawienne. Droga do przewlekłych chorób, nadwrażliwości pokarmowych oraz chorób autoimmunizacyjnych.
9. Produkty, których lepiej unikać aby zapobiec chorobom tkanki łącznej.
10. Cztery G: Glukoza. Glikacja. Gluten. Geny? Genetyka ładuje broń ale to Ty naciskasz spust.
11. Było sobie mleko. Pasteryzacja, homogenizacja, hormony wzrostu, antybiotyki. Co z wapniem z mleka? Nadmierne spożycie wapnia. Warzywne alternatywy.
12. Stany zapalne. Rodzaje oraz wpływ na organizm. Układowy stan zapalny - tu, tam, wszędzie?
13. Ugaś pożar, napraw szkody, zapobiegaj ponownym zapaleniom. Dieta, suplementy i substancje pomocnicze w wyciszeniu przewlekłych stanów zapalnych.
14. Witamina C i skutki jej niedoboru dla kręgosłupa.
15. Mięśnie, kości, tkanka łączna i stawy. Dieta i suplementacja.
16. Postępowanie żywieniowe z pacjentem ze schorzeniami/problemami takimi jak:
*zwyrodnienia
*RZS
*ZZSK
*SM
*osteoporoza
*osteopenia
przebyty udar niedokrwienny i krwotoczny
*opóźniony zrost kostny
po rekonstrukcji więzadeł
*bóle przeciążeniowe (napięcie stresowe)
*rwa kulszowa
*rwa ramienna
*zespół cieśni nadgarstka
*choroba niedokrwienna serca
po przebytym zawale


Dodano: 2017-05-09 14:10:48